Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Chłodnik z botwinki Ewy

Tysiące sprawdzonych przepisów. Wypróbuj dziś z nami przepis na pyszny chłodnik z botwinki Ewy. Lista zakupów: botwinka, ogórki, rzodkiewka i maślanka.  
 

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 2 ogórek
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 cebulki dymki
  • 1 szkl kwaśnej śmietany
  • 150 ml maślanki
  • 1/2 l bulionu jarzynowego
  • 1 pęczek koperku 
  • kwaśna śmietana do dekoracji 
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Botwinkę dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Wrzucić je do garnka.
    Zalać bulionem i gotować około 10 minut.
    Po tym czasie zestawić garnek z ognia i odstawić do ostygnięcia.
    W między czasie obrany ogórek pokroić w kostkę, a rzodkiewki zetrzeć na tarce.
    Dymki posiekać i razem z ogórkiem i rzodkiewką wrzucić do botwinki
    Dodać jeszcze kwaśną śmietanę oraz maślankę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem oraz udekorować keksem kwaśnej śmietany. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *