Tysiące sprawdzonych przepisów. Wypróbuj dziś z nami przepis na pyszny chłodnik z botwinki Ewy. Lista zakupów: botwinka, ogórki, rzodkiewka i maślanka.
Składniki:
- 1 pęczek botwinki
- 2 ogórek
- 1 pęczek rzodkiewek
- 2 cebulki dymki
- 1 szkl kwaśnej śmietany
- 150 ml maślanki
- 1/2 l bulionu jarzynowego
- 1 pęczek koperku
- kwaśna śmietana do dekoracji
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Botwinkę dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Wrzucić je do garnka.Zalać bulionem i gotować około 10 minut.Po tym czasie zestawić garnek z ognia i odstawić do ostygnięcia.W między czasie obrany ogórek pokroić w kostkę, a rzodkiewki zetrzeć na tarce.Dymki posiekać i razem z ogórkiem i rzodkiewką wrzucić do botwinkiDodać jeszcze kwaśną śmietanę oraz maślankę.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Przed podaniem posypać posiekanym koperkiem oraz udekorować keksem kwaśnej śmietany.
Liczba porcji: 4