Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa z fasoli Sylwii

Kolejna propozycja na znakomitą zupę. Będziesz zaskoczony jaka dobra.  Zupa z fasoli Sylwii. Lista zakupów: fasola, marchewka, cebula i pomidorki w puszce. 
 

Składniki:

  • 500 g białej fasoli
  • 4 łyżki stołowe oliwy z oliwek
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 puszka pomidorów 
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • mały pęczek natki
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Fasolę zalać wodą i odstawić na całą noc.
    Następnego dnia wymienić wodę na świeżą i gotować ją około 1 godziny.
    W między czasie obraną cebule posiekać, marchewkę i seler również obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
    Wrzucić je do rondelka z rozgrzanym olejem i przesmażyć po czym dodać do gotującej się fasoli.
    Trzymać razem na ogniu, aż wszystkie składniki staną się miękkie.
    Wówczas dodać jeszcze pokrojone pomidorki z puszki.
    Gotować jeszcze około 10 minut.
    Na koniec doprawić do smaku solą, pieprzem o oregano.
    Przed podaniem posypać posiekana natką pietruszki. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *