Składniki:
– naleśniki (2-3 na osobę)
– ugotowane mięso z kurczaka lub każde inne ugotowane mięso
– 2 ząbki czosnku
– ser żółty
– przyprawy praktycznie wedle smaku
– jajko
Na sos pomidorowy
– puszka pomidorów
– cebula
– 3 ząbki czosnku
– oregano
– bazylia
Beszamel
– łyżka mąki
– masło
– szklanka mleka
– gałka muszkatołowa (dwie szczypty)
Wykonanie:
Przygotowujemy prosty sos pomidorowy z podanych składników: podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek, posiekane pomidory z puszki, oregano i bazylię przyprawiamy do smaku.
Rozdrabniamy mięso kurczaka "na papkę”, można dodać podsmażoną cebulę, przyprawy do smaku, wyciśnięty czosnek, jajko, wszystko dokładnie mieszamy.
Przyszedł czas na beszamel. Na maśle sporządzamy lekką zasmażkę z mąką, kiedy gotowe dodajemy mleko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i dwie szczypty gałki muszkatołowej.
Do brytfanki wlewamy cały beszamel i równo rozprowadzamy.
Naleśniki smarujemy masą z kurczka, zwijamy i układamy w brytfance.
Całość zalewamy równomiernie sosem pomidorowym i na koniec utartym serem.
Wszystko zapiekamy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.