Składniki:
– naleśniki (2-3 na osobę)
– mrożony szpinak
– serek topiony
– 2 ząbki czosnku
– ser żółty
– odrobina masła
Na sos pomidorowy:
– puszka pomidorów
– cebula
– 3 ząbki czosnku
– oregano
– bazylia
Beszamel:
– łyżka mąki
– masło
– szklanka mleka
– gałka muszkatołowa (dwie szczypty)
Wykonanie:
Przygotowujemy prosty sos pomidorowy z podanych składników: podsmażamy cebulę, następnie dodajemy czosnek, posiekane pomidory z puszki, oregano i bazylię przyprawiamy do smaku.
W międzyczasie rozmrażamy szpinak, dodajemy czosnek, podsmażamy z małą ilością masła i na koniec dodajemy ser topiony, wszystko dokładnie mieszamy.
Przyszedł czas na beszamel. Na maśle sporządzamy lekką zasmażkę z mąką, kiedy gotowe dodajemy mleko dokładnie mieszamy, aby nie było grudek, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i dwie szczypty gałki muszkatołowej.
Do brytfanki wlewamy cały beszamel i równo rozprowadzamy.
Naleśniki smarujemy szpinakiem z serkiem, zwijamy i układamy w brytfance.
Całość zalewamy równomiernie sosem pomidorowym i na koniec utartym serem.
Wszystko zapiekamy przez około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
1 comment for “Naleśniki zapiekane ze szpinakiem”