Sezon grillowy ruszył, więc nie może zabraknąć przepisu na soczyste żeberka z grilla. Aby wykonać ten przepis potrzebujesz: żeberek, musztardy, miodu i oliwy z oliwek.
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 3 łyżki musztardy
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka octu winnego
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Żeberka dokładnie oczyścić.Następnie do miseczki przełożyć musztardę, miód, ocet winny i oliwę z oliwek.Dokładnie wymieszać.Wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę oraz majeranek.Dodać jeszcze słodką oraz ostra paprykę.Całość dokładnie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.Następnego dnia kłaść żeberka na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
Liczba porcji: 4