Składniki:
- ½ kg jagnięciny
- 3 łyżki soku z limonki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki wody
- ½ łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki
- ½ łyżeczki sproszkowanej słodkiej papryki
- sól
- pieprz
![](http://blog.pychotka.pl/wp-content/uploads/2016/04/foto_szaszlyki-walerii.jpg)
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.Następnie do miseczki przelać sok z limonki, oliwę z oliwek oraz wodę.Całość dokładnie wymieszać.Wrzucić oregano, bazylię, posiekaną cebule oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodać jeszcze słodką oraz ostra paprykę.Dokładnie wymieszać i na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty włożyć mięso.Marynować około 1 godziny.Po tym czasie nabijać mięso na patyczki od szaszłyków.Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 4