Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Ślimaczki z kurczaka Brygidy

Cieszą nie tylko smakiem ale wyglądem. Znakomite przepisy na potrawy z kurczaka. Dziś przepis na ślimaczki z kurczaka. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: piersi z kurczaka, papryki, czosnku i oliwy z oliwek.
 

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka kuminu
  • ziarenka kolorowego pieprzu
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Umyte mięso pokroić wzdłuż na paski.
    Paprykę przekroić wzdłuż na pół, wydrążyć z niej gniazdo nasienne i również pokroić na paseczki.
    Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek.
    Dodać do niej sok z cytryny oraz miód.
    Całość wymieszać po czym wrzucić obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, koelndrę i kumin.
    Dodać jeszcze ziarenka pieprzu oraz sól do smaku.
    Do marynaty włożyć mięso i marynować około 1 godziny.
    Po tym czasie odsączyć mięso z marynaty.
    Na każdym paseczki ułożyć paseczek papryki i całość zawinąć w ślimaka.
    Nadziewać je na patyczki od szaszłyków.
    Tak przygotowane kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
    Przed podaniem można skropić resztą marynaty. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *