Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pesto z rukoli Oli

Gorąco polecamy sprawdzony przepisy na pyszne pesto z rukoli. Do jego wykonania będziesz potrzebować: rukoli, orzechów nerkowca, oliwy z oliwek oraz czosnku.  
 

Składniki:

  • 100 g rukoli
  • 80 g orzechów nerkowca
  • 90 ml oliwy 
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/3  łyżeczki soli
  • ½  łyżeczki pieprzu 
  • 1 łyżeczka sera parmezan

Sposób wykonania:

  1. Pesto najlepiej wykonywać w moździerzu, wtedy uzyskamy naprawdę aromatyczny smak i zapach.
    A więc, do moździerza wrzucić obrane ząbki czosnku.
    Zalać je oliwą z oliwek i sokiem z cytryny.
    Zacząć ucierać w trakcie dodając orzechy nerkowca oraz rukolę.
    Gdy składniki zaczną się łączyć dodać sól i pieprz.
    Na sam koniec dorzucić jeszcze parmezan.
    Ucierać do momentu, aż powstanie gładkie, jednolite pesto.
    Gdyby wyszło bardzo gęste możemy dolać jeszcze odrobinę oliwy z oliwek. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *