Jest to odpowiednie miejsce dla miłośników potraw z grilla. Wypróbuj nasze przepisy. Pierś z kurczaka z grilla Mateusza. Lista zakupów: pierś z kurczaka, miód, musztarda, ketchup i czosnek.
Składniki:
- 1 filet z piersi kurczaka
- 1 łyżki miodu
- 1 ½ łyżki musztardy
- 1 ½ łyżki keczupu
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki rozmarynu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pierś z kurczaka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejsze porcję,.Następnie do miseczki przelać miód, musztardę i ketchup.Dodać jeszcze oliwę z oliwek i całość dokładnie wymieszać.Wówczas dodać jeszcze obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Wrzucić jeszcze rozmaryn i kurkumę.Wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć kurczaka.Wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.Po tym czasie wyjąć mięso z lodówki.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować z obu stron na złoty kolor.
Liczba porcji: 4