Baza najlepszych przepisów na potrawy z warzyw. Dziś przepis na pastę z pieczonej dyni. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: dynię, miód, rozmaryn i sos sojowy.
Składniki:
- 1 cała dynia
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka miodu
- szczypta mielonego chilli
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Sposób wykonania:
-
Dynię dokładnie umyć.Przekroić na pół i delikatnie wydrążyć gniazda nasienne.Wówczas pokroić ją w kostkę, która ułożyć na blasze do pieczenia.Polać ją oliwą z oliwek.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni i piec około 20 minut, aż dynia ładnie się zarumieni.Po tym czasie wyjąć dynię z piekarnika i wrzucić do blendera.Dodać do niej rozmaryn, zioła prowansalskie, miód, chilii i sos sojowy.Posypać szczyptą soli i pieprzu do smaku.Całość dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty.
Liczba porcji: 4