Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijny barszcz czerwony Judyty

Jak święta to barszcz czerwony, którego nie może zabraknąć na Wigilijnym stole. Do jego wykonania potrzebujesz: buraków, pietruszki, marchewki oraz suszonych grzybów. 
 

Składniki:

  • 1 kg buraków
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • 1/4 selera 
  • 1 cebula 
  • sok z 1/2 cytryny 
  • łyżeczka majeranku 
  • garść suszonych grzybów 
  • 2 l wody 
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Grzyby przełożyć do miseczki i zalać je wodą.
    Odstawić najlepiej na całą noc.
    Następnego dnia przelać grzyby do garnka razem z wodą w której się moczyły.
    Gotować około 1 godziny.
    Po tym czasie grzyby odcedzić a do wywaru wlać 2 l wody.
    Marchewkę, pietruszkę i seler obrać i pokroić po czym dodać do grzybowego wywaru.
    Wrzucić jeszcze obrane i pokojone buraki oraz całą cebulę wcześniej podpaloną trochę na ogniu. 
    Całość gotować do miękkości wszystkich warzyw.
    Wówczas barszcz przecedzić i dodać do niego pokrojone grzybki.
    Doprawić do smaku sokiem z cebuli, majerankiem oraz solą.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *