Wypróbuj dziś z nami przepis na soczyste a zarazem chrupiące pałki z kurczaka w miodowo-musztardowej marynacie. Pozostałe składniki przepisu: czosnek, rozmaryn, oliwa z oliwek.
Składniki:
- ½ kg pałek z kurczaka
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka papryki czerwonej słodkiej
- gałązka rozmarynu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Pałki z kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miseczki przełożyć musztardę francuską.Dodać do niej miód oraz oliwę z oliwek i razem wymieszać.Wówczas dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, słodką paprykę oraz gałązkę rozmarynu.Całość przemieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Marynować przez kilka godzin.Po tym czasie przełożyć pałki na blasze do pieczenia.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i piec około 1 godziny.
Liczba porcji: 4