Przepis dla miłośników szparagów. Tym razem szparagi wykorzystaliśmy do przygotowania omletu. Lista zakupów: szparagi, jajka, mleko, masło, przyprawy.
Składniki:
- 3 jajka
- 5 szt szparagów
- 2 łyżki mleka
- 3 łyżki masła
- 1 łyżeczka mąki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Szparagi dokładnie oczyścić, odcinając zdrewniałe końce.Przełożyć je do garnka z gotującą się wodą i ugotować.Wówczas je odcedzić i na chwilę odłożyć na bok.W między czasie do miseczki wbić jajka.Dodać do nich mleko wymieszane z odrobiną mąki.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstała masę jajeczną wylać na patelnie z rozgrzanym masłem.Gdy jajka zaczną się ścinać ułożyć na nich szparagi.Trzymać jeszcze na ogniu aż jajka całkowicie się zetną.
Liczba porcji: 4