Przepisy na ryby warte wypróbowania. Przygotuj pstrąga według naszego pomysłu. Do przygotowania tego przepisu oprócz ryb potrzebujesz: soku z cytryny, masła, oliwy z oliwek oraz czosnku.
Składniki:
- kilka małych pstrągów
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- ½ kostki masła
- 1 duży pęczek natki pietruszki
- kilka ząbków czosnku
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Sposób wykonania:
-
Ryby dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie obrane ząbki czosnku przecisnąć przez praskę.Wrzucić je do oliwy z oliwek.Dodać jeszcze sok z cytryny i całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku solą oraz pieprzem.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć pstrągi wewnątrz i zewnątrz.Wówczas do środka każdej ryby włożyć po kawałku masła oraz kilka gałązek natki pietruszki.Tak przygotowane pstrągi kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 5