Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wieprzowa ze świeżymi grzybami

Skład:

  • 50dkg szynki
  • 50dkg borowików lub maślaków (grzyby mrożone, pieczarki)
  • 2 cebule
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • posiekana nać pietruszki

Sposób przyrządzenia:
Umyte i oddzielone od kości mięso lekko obrumienić na smalcu, włożyć do rondla, dodać pozostały tłuszcz, pokrojoną w kostkę cebulę i uprzednio przebrane, oczyszczone, umyte i drobno poszatkowane grzyby. Oprószyć solą i pieprzem, dusić pod przykryciem na wolnym ogniu. Do miękkiego mięsa dodać śmietanę, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso pokroić, wyłożyć na półmisek, obłożyć grzybami i polać sosem. Podawać z ziemniakami puree i surówkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *