Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z marchewki z cynamonem

Mocno aksamitny krem z marchewki z cynamonem. Musisz go spróbować. Do wykonania przepisu potrzebujesz: marchewki, wywaru warzywnego, czosnku, imbiru i cynamonu. 
 

Składniki:

  • ½  kg marchwi
  • 1 l wywaru warzywnego 
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę i czosnek drobno posiekać i wrzucić do rondelka z rozgrzaną oliwą.
    Lekko przesmażyć po czym dodać obraną marchewkę pokrojoną na plasterki.
    Oprószyć ją kurkum, cynamonem, imbirem i chwilę trzymać na ogniu.
    Następnie zalać całość wywarem warzywnym. 
    Gotować na małym ogniu do miękkości marchewki.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Gotowy doprawić jeszcze do smaku szczyptą soli.
    Przed podaniem podgrzać, ale już nie gotować. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *