Skład:
- 75dkg mostku cielęcego
- 3-4 cebule
- 1 listek laurowy
- sól
- pieprz
- ziele angielskie
- imbir
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1/2 szklanki wina
- 2 żółtka
Sposób przyrządzenia:
Oczyszczony i umyty mostek pokroić na porcje, włożyć do wrzącej, osolonej wody i gotować ok. 30 minut. Dodać obraną i umytą cebulę, listek laurowy, pieprz, imbir i czosnek. Ugotować, wyjąć mięso i przetrzeć do wywaru miękką cebulę. Stopić masło, wymieszać z przesiana mąką, rozprowadzić 1 szklanką wywaru, zagotować, dodać żółtka wymieszane z winem. Mieszając podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania i przyprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Do przygotowanego sosu włożyć mięso obrane z kości. Podać potrawkę na salaterce, obłożoną pół-krążkami cytryny, jako dodatek – ryż ugotowany na sypko i sałatka z buraków z kwaszonymi ogórkami.