Składniki:
- 1 kg chudego karczku lub schabu
- 5 łyżek oleju lub olej i masło
- 10 suszonych śliwek bez pestek
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki wódki
- kilka krążków korzenia imbiru
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć osuszyć, wetrzeć weń sól i pieprz, odstawić na minimum 2 godziny. Na dużej patelni rozgrzać olej, obsmażyć mięso ze wszystkich stron w wysokiej temperaturze. Przełożyć mięso do naczynia żaroodpornego, podlać tłuszczem z patelni i wodą, dodać pozostałe składniki i piec aż nie będzie gotowe do spożycia. W czasie pieczenia podlewać powstałym sosem. Podawać na gorąco lub zimno. Jeśli podajemy na gorąco okładamy porcję mięsa na półmisku śliwkami i polewamy zagęszczonym sosem z pieczenia.