Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijny karp z jogurtowym sosem

Składniki:

    • 2 kg karp
    • oliwa z oliwek

    Przyprawa kajeńska:

    • 1 łyżka papryki
    • 1 łyżeczka suszonego oregano
    • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
    • 1 łyżeczka musztardy w proszku
    • ½ łyżeczki czosnku w proszku
    • ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego

    Sos jogurtowy:

    • 1 szklanka dobrego jogurtu
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 mały ogórek utarty
    • 2 łyżki posiekanego koperku
    • sól, pieprz do smaku


    Sposób przyrządzenia:
    Karpia sprawić, umyć, dokładnie wyfiletować. Podzielić na porcje natrzeć przyprawą kajeńską, odstawić w chłodne miejsce na 1 godzinę. Przygotować sos, wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przyprawić. Na patelni rozgrzać olej, smażyć przygotowane filety z karpia na złoty kolor, obsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać z sosem jogurtowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *