Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka w ostrej miodowej marynacie

Kolejna propozycja na znakomite żeberka. Będziesz zaskoczony jakie dobre. Żeberka w ostrej miodowej marynacie. Lista zakupów: żeberka, miód, ketchup, ostra papryka, sok z cytryny. 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek 
  • 3 łyżki miodu 
  • 3 łyżeczki ostrej papryki w proszku 
  • 1 łyżka ketchupu 
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka soli

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.
    Podzielić je na mniejsze porcję.
    Natomiast do miseczki przelać miód.
    Dodać do niego ketchup praz sos sojowy.
    Wlać jeszcze sok wyciśnięty z cytryny oraz olej rzepakowy.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Dodać jeszcze ostrą paprykę oraz szczyptę soli do smaku.
    Do powstałej marynaty włożyć żeberka.
    Wstawić je do lodówki pod przykryciem na całą noc.
    Następnego dnia wyjąć żeberka z lodówki.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego razem z marynatą.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni i piec około 1 godziny.
    Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 20 minut.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *