Poszukujesz nowych a przede wszystkim sprawdzonych przepisów? Idealnie trafiłeś. Mielone na patyku. Przepis zawiera: mięso mielone, czosnek, cebule, natkę pietruszki oraz kardamon.
Składniki:
- 500 gram mielonego mięsa mieszanego
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 papryczka chilii
- ½ pęczka natki pietruszki
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- ½ łyżeczki kardamonu
- ½ łyżeczki kminku
- sól
Sposób wykonania:
-
Do miski przełożyć mięso mielone.Następnie papryczkę chili oraz natkę pietruszki posiekać i wrzucić do mięsa.Dodać obrana cebulę drobno posiekaną oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.Wrzucić jeszcze kardamon oraz kminek.Na koniec wbić jeszcze jajko.Wsypać bułkę tartą i całość dokładnie wyrobić na gładką masę.Doprawić ją do smaku solą oraz pieprzem.Gdyby masa wyszła za rzadka dodać jeszcze odrobinę bułki tartej.Z powstałej mięsnej masy formować grube walki.Nadziewać je na patyczki od szaszłyków.Kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 4