Składniki:
- 1 kurczak podzielony na 8 porcji
- 1/3 szklanki oleju
- 1/3 szklanki rozpuszczonego masła
Panierka:
- 1 szklanka mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki papryki
- 1 łyżeczka czosnku w proszku
- 1 łyżeczka rozkruszonego suszonego majeranku
Sposób przyrządzenia:
W rondlu lekko podgrzać olej i masło. W dużej plastikowej torbie wymieszać wszystkie składniki panierki. Każdą porcję kurczaka zamoczyć w mieszaninie masła z olejem, poczekać aż lekko obcieknie, włożyć do torby z panierką i potrząsając dobrze w niej obtoczyć każdą porcję. Piekarnik nagrzać do temperatury 185 stopni C. Piec porcje kurczaka przez około 45 minut obracając co 5 – 10 minut. Polewać pozostałym masłem z olejem.