Składniki:
- 1,1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 kostki margaryny
- 4 czubate łyżki cukru
- 1 jajko
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- zapach
- 30 dag orzechów (może być więcej)
- ½ kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki miodu
- wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do ozdoby
Masa:
Sposób przyrządzenia:
Mąka, proszek do pieczenia, margaryna, cukier, jajko, śmietana, zapach wymieszać, zagnieść ciasto. Wylepić nim natłuszczoną blaszkę(30cm) Cukier, masło, miód stopić na małym ogniu dodać drobno posiekane orzechy, wymieszać, wystudzić. Delikatnie wlać masę na surowe ciasto. Posypać kokosem lub płatkami migdałowymi i piec w nagrzanym piekarniku180 stopni C przez 40minut.
2 comments for “„Orzechowiec””