Składniki:
- 4 szklanki suszonych owoców typu morele, figi itp
- 3 szklanki bakali typu migdały, orzechy irp
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
- ½ szklanki soku pomarańczowego
- 5 jajek
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
Sposób przyrządzenia:
Suszone owoce i orzechy pokroić grubo. W odpowiednio dużej misce wymieszać wszystkie składniki, przełożyć na stolnicę i wyrabiać do czasu uzyskania jednorodnej masy nie przyklejającej się do rąk. Gęstość korygować sokiem pomarańczowym i mąką. Piec w odpowiednio dużej formie, w piekarniku nagrzanym do temperatury około 170 stopni C przez 45 minut. Po upieczeniu odłożyć formę aby się schłodziła i dopiero wtedy delikatnie wyjąć chleb. Wspaniale smakuje z białym serem wiejskim.