Składniki:
- łosoś wędzony w plastrach
- ser kozi śmietankowy
- upieczona czerwona papryka, obrana ze skóry
- koper
- zielone piórka cebuli
- sok z cytryny
- grubo mielony pieprz
- bagietka lub chleb tostowy
Sposób przyrządzenia:
Z bagietki przygotować grzanki czosnkowe. Na talerzu lub ceramicznej płycie do krojenia rozłożyć płat wędzonego łososia, skropić sokiem z cytryny, posypać drobniutko pokrojonym koperkiem. Za pomocą noża rozprowadzić na nim warstwę sera koziego, oprószyć grubo mielonym pieprzem. Z upieczonej, obranej ze skóry i oczyszczonej papryki wykroić słupki odpowiedniej długości, podobnie dociąć zieloną cebulkę. Na posmarowanym płacie łososia ułożyć cebulkę i paprykę i odklejając nożem od płyty ciasno zwinąć w rulon. Każdy koreczek ułożyć na grzance. Skomponować z zieleniną i kawałkami cytryny na półmisku, podawać lekko schłodzone. Jaki nadzienie koreczków można użyć wiele dodatków odpowiednio je komponując smakowo. Mogą to być ser żółty, ser mozzarella, oliwki, ogórek świerzy, kiszony, marynowany, szparagi itp.