Składniki:
- kotlety z polędwiczek wieprzowych
- 4 łyżki oliwy
- ¼ szklanki octu Sherry
- ¼ łyżeczki pieprzy kajeńskiego
- 4 łyżeczki papryki
- ½ szklanki piure z pomidorów
- 40 dkg obranych, pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 8 cebulek szalotek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać paprykę z solą i pieprzem. Natrzeć tą mieszanką kotlety z polędwicy. Na patelni rozgrzać oliwę i opiec na niej kotlety. W rondlu rozgrzać ocet winny, przełożyć obsmażone kotlety, powoli dusić. Piure z pomidorów i pieprz kajeński wymieszać z jedną szklanką gorącej wody i w tak przygotowanej mieszance gotować ziemniaki i szalotki przez około 30 minut aż sos zgęstnieje a ziemniaki będą miękkie. Podawać razem z kotletami odsączonymi z nadmiaru zalewy octowej w której się dusiły.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Krystyna
1 comment for “Kotlet wieprzowy z szalotkami”