Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Makaron ze szpinakiem wg Kini

Składniki:

  • makaron kolanka
  • ½ opakowania szpinaku mrożonego, prasowanego
  • warzywa mrożone lub świeże
  • jedna pojedyncza pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • starty ser żółty
  • 1/3 kostki rosołowej
  • ½ kostki knorr z oliwą do makaronu
  • śmietana 18%
  • pieprz, sól
  • bazylia, estragon, tymianek, papryka ostro-słodka

Sposób przyrządzenia:
Makaron gotujemy (najlepiej z knorrem z oliwą z oliwek do makaronu). Kroimy drobno kurczaka i posypujemy solą, pieprzem, estragonem, bazylią i papryką a następnie podsmażamy do zarumienienia na patelni. Najlepiej na oliwie a nie na oleju. Warzywa świeże (ja w sumie wolę mrożone) dusimy około 8 min na patelni, następnie dodajemy bazylię, sól i tymianek i podsmażamy około 2 min. Na drugiej patelni roztapiamy duży wiór masła z 1/3 kostki bulionu i wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy około pół opakowania mrożonego szpinaku i przykrywamy. Mieszając od czasu do czasu dusimy około 8 min. Potem odkrywamy i dodajemy 2-3 łyżek śmietany. Mieszamy i smażymy na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Całość dodajemy do odcedzonego makaronu i mieszamy z warzywami i podsmażonym kurczakiem. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy na 10-15 min do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Potem wyciągamy, kładziemy na drewienku i zapraszamy do stołu. Smacznego!
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Kinia

1 comment for “Makaron ze szpinakiem wg Kini

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *