Składniki:
- makaron kolanka
- ½ opakowania szpinaku mrożonego, prasowanego
- warzywa mrożone lub świeże
- jedna pojedyncza pierś z kurczaka
- 2 ząbki czosnku
- starty ser żółty
- 1/3 kostki rosołowej
- ½ kostki knorr z oliwą do makaronu
- śmietana 18%
- pieprz, sól
- bazylia, estragon, tymianek, papryka ostro-słodka
Sposób przyrządzenia:
Makaron gotujemy (najlepiej z knorrem z oliwą z oliwek do makaronu). Kroimy drobno kurczaka i posypujemy solą, pieprzem, estragonem, bazylią i papryką a następnie podsmażamy do zarumienienia na patelni. Najlepiej na oliwie a nie na oleju. Warzywa świeże (ja w sumie wolę mrożone) dusimy około 8 min na patelni, następnie dodajemy bazylię, sól i tymianek i podsmażamy około 2 min. Na drugiej patelni roztapiamy duży wiór masła z 1/3 kostki bulionu i wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy około pół opakowania mrożonego szpinaku i przykrywamy. Mieszając od czasu do czasu dusimy około 8 min. Potem odkrywamy i dodajemy 2-3 łyżek śmietany. Mieszamy i smażymy na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Całość dodajemy do odcedzonego makaronu i mieszamy z warzywami i podsmażonym kurczakiem. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy na 10-15 min do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Potem wyciągamy, kładziemy na drewienku i zapraszamy do stołu. Smacznego!
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Kinia
1 comment for “Makaron ze szpinakiem wg Kini”