Składniki:
- 30 dkg czerwonej fasoli konserwowej
- 10 dkg makaronu muszelki
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 litr bulionu mięsnego
- 2 łyżki piure pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- 25 dkg liści szpinaku
- 1 liść laurowy
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Cebulę i marchew obrać, pokroić cebulę w pół plastry marchew w plastry lub słomki. Umyty i ususzony szpinak, pokroić w paski. Na patelni rozgrzać olej, dodać marchewkę i cebulę, chwilę razem poddusić. W garnku doprowadzić bulion do wrzenia, dodać szpinak i po kilku minutach pomidory piure. Następnie dodać marchew z cebulą, liść laurowy, gotować 5 minut. Dodać wypłukaną fasolkę, przyprawić do smaku. Podawać z ugotowanym makaronem.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Iza