Składniki:
- 30 dkg polędwicy wołowej
- 1 cebula
- 15 dkg grzybów
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 szklanka śmietany
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka czerwonego wina
- 10 dkg żółtego sera
- pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
Umytą i osuszoną polędwice pokroić w plastry, przyprawić solą i pieprzem, odstawić. Na patelni rozgrzać masło i obsmażyć na nim polędwicę na złoty kolor, wyjąć, odstawić w ciepłe miejsce. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na pozostałym ze smażenia mięsa tłuszczu. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry, skropić sokiem z cytryny i dodać do smażącej się cebuli, dusić razem kilka minut, dodać wino, zagotować. Żółty ser zetrzeć na tace, dodać na patelnię wraz ze śmietaną, przyprawić do smaku, podgrzewać mieszając aż ser się rozpuści. Przygotowane wcześniej mięso wyłożyć na półmisek, polać sosem. Podawać z brokułami.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez dominikab