Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Tajski gulasz z piersi kurczaka

Składniki:

  • 75 dkg piersi z kurczaka
  • 2 papryki zielone
  • 1 obrana cebula
  • 5 plastrów ananas z puszki
  • 2 pomidory
  • ½ ogórka
  • 2 łyżki oleju
  • 1 ząbek czosnku

Sos:

  • 3 łyżki piure pomidorowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu
  • 1 szklanka wody


Sposób przyrządzenia:
Umyty filet z kurczaka pokroić w paski ( w poprzek mięśni)posolić i popieprzyć. Przygotować słodko kwaśny sos. Wymieszać wszystkie składniki sosu, doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu 15 minut mieszając często. W dużej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone filety i smażyć do momentu aż zaczną dochodzić, wcisnąć czosnek, nadal smażyć uważając aby czosnek się nie przypalił. Pokroić warzywa w słupki, dodać na patelnię, przez kilka minut dusić razem. Dodać sos i mieszając doprowadzić do wrzenia.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Iza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *