Składniki:
- 75 dkg piersi z kurczaka
- 2 papryki zielone
- 1 obrana cebula
- 5 plastrów ananas z puszki
- 2 pomidory
- ½ ogórka
- 2 łyżki oleju
- 1 ząbek czosnku
Sos:
- 3 łyżki piure pomidorowego
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego pieprzu
- 1 szklanka wody
Sposób przyrządzenia:
Umyty filet z kurczaka pokroić w paski ( w poprzek mięśni)posolić i popieprzyć. Przygotować słodko kwaśny sos. Wymieszać wszystkie składniki sosu, doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu 15 minut mieszając często. W dużej patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone filety i smażyć do momentu aż zaczną dochodzić, wcisnąć czosnek, nadal smażyć uważając aby czosnek się nie przypalił. Pokroić warzywa w słupki, dodać na patelnię, przez kilka minut dusić razem. Dodać sos i mieszając doprowadzić do wrzenia.
Przepis została nadesłany na konkurs “Podróże kulinarne” przez Iza