Składniki:
- 70 dkg łopatki wieprzowej
- trochę słoniny
- śmietana
- 2 średnie cebule czosnek (ja daję sporo bo lubię)
- majeranek, liść laurowy
- pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
Słoninę pokroić i podsmażyć. Mięso pokroić w kostkę i dodać do tłuszczu ze smażenia słoninki, posolić, smażyć aż będzie prawie miękkie. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę dodać do mięsa. Smażyć aż będzie miękkie, następnie przełożyć całość do garnka i zalać ciepłą wodą (tak żeby zakryło mięso i jeszcze trochę).dodać listek laurowy, popieprzyć, posolić. Pogotować parę minut, następnie dodać śmietanę (najpierw wymieszać ją w misce z zupą), wsypać sporo majeranku i chwilę pogotować. smacznego. nazywamy u mnie tą zupę też majerankową ponieważ do niej nigdy nie żałowałem majeranku i czosnku, ale to zależy od każdego co woli.