Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piersi z kurczaka z papryką

Składniki:

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2-3 gałązki świeżej szałwi
  • lub 1-1,5 łyżeczki suszonej
  • 4 plastry surowej szynki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 czerwone papryki
  • 2 żółte papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • słodka papryka w proszku
  • sól i pieprz


Sposób przyrządzenia:
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, a następnie suszoną szałwią. Świeżą szałwię umyć, osuszyć, oderwać listki od gałązek i rozłożyć na filetach. Każdy filet owinąć plastrem szynki i smażyć na oleju ok. 10 minut na złotobrązowy kolor. Papryki oczyścić, po usunięciu gniazd nasiennych umyć i pokroić na kawałki. Cebulę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Mięso wyjąć z rondla i odstawić w cieple miejsce. Paprykę i cebulę smażyć na pozostałym tłuszczu ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Usmażone filety pokroić w plastry, ułożyć na papryce i cebuli. Całość można polać sosem berneńskim.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *