Składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 2-3 gałązki świeżej szałwi
- lub 1-1,5 łyżeczki suszonej
- 4 plastry surowej szynki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 1 zielona papryka
- 1 cebula
- słodka papryka w proszku
- sól i pieprz
Sposób przyrządzenia:
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem, a następnie suszoną szałwią. Świeżą szałwię umyć, osuszyć, oderwać listki od gałązek i rozłożyć na filetach. Każdy filet owinąć plastrem szynki i smażyć na oleju ok. 10 minut na złotobrązowy kolor. Papryki oczyścić, po usunięciu gniazd nasiennych umyć i pokroić na kawałki. Cebulę oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Mięso wyjąć z rondla i odstawić w cieple miejsce. Paprykę i cebulę smażyć na pozostałym tłuszczu ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą, pieprzem i papryką w proszku. Usmażone filety pokroić w plastry, ułożyć na papryce i cebuli. Całość można polać sosem berneńskim.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrz x 3 autor: Bahus