Skład:
- 1kg mięsa cielęcego
- kolorowa papryka
- pomidory
- cebula
- wywar mięsny
- oliwa
- sól, pieprz, papryka mielona
Sposób wykonania:
Mięso myjemy, obsączamy, kroimy w dużą kostkę, przyprawiamy i obtaczamy w mące. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy na nim cielęcinę. Paprykę czyścimy z nasion i błon, kroimy w paski. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skóry, kroimy w kostkę. W naczyniu rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, a jak się zeszkli pomidory i paprykę, podlewamy odrobiną wody i dusimy. Gdy pomidory zaczną się rozgotowywać dodajemy sos do smażącego się mięsa i dusimy razem przez kilkanaście minut.
1 comment for “Gulasz cielęcy w pomidorowym sosie”