Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Niemcy  kraj i wina.

Wina niemieckie przeżywają poważny kryzys już od wielu lat. Wielu konsumentów kojarzy je po prostu ze słodką lemoniadą (Liebfraumilch) i nie rozumie skomplikowanego systemu nazewnictwa stosowanego w Niemczech.
Mówiąc o winach niemieckich nie sposób nie wspomnieć o szlachetnym Rieslingu, najbardziej chyba niedocenianej na świecie odmianie winogron. Cechą charakterystyczną dla tych doskonałych gron jest fakt, iż oddają one najwięcej z miejsca w którym rosną.
Oznacza to, iż te same grona uprawiane na różnych glebach i w różnych warunkach klimatycznych dają zupełnie inne wina. Niemcy twierdzą wręcz iż do każdej istniejącej potrawy są w stanie dopasować Rieslinga.
Niemcy począwszy od 1988 roku mają serię bardzo udanych roczników (w przeciwieństwie do innych części Europy). Warto zatem zwrócić uwagę na wina niemieckie, które w znacznej mierze niedoceniane mogą nam dostarczyć doskonałych win białych po bardzo okazyjnych cenach.

St. Urbans-Hof Estate Riesling QbA
Skład: 100% Riesling.
Pochodzenie: Mosel-Saar-Ruwer.
Wino otrzymało w styczniu 2004 88 punktów i tytuł Best value (najlepszy zakup) od amerykańskiego czasopisma Wine Spectator.
Doskonałe. Lśniące, dobrze zdefiniowane i ekspresyjne, okazuje potężny ładunek grejpfruta upakowany w zwartej strukturze. Wino jest głębokie i zdecydowane, oferuje dobry, długi koniec.

Schloss Vollrads Riesling QbA
Skład: 100% Riesling.
Pochodzenie: Rheingau.

Oferuje aromaty owocowe z akcentem zielonego jabłka, dobrze zrównoważoną kwasowość.
Wino podawać do wieprzowiny czy cielęciny w jasnych kremowych sosach i do domowych makaronów. Może jeszcze dojrzewać kilka lat.

Schloss Vollrads Riesling Kabinett
Skład: 100% Riesling.
Pochodzenie: Rheingau.
Oferuje bogate aromaty owocowe z wyczuwalną obecnością zielonego jabłka i dobrze zrównoważoną kwasowość. Wino podawać do cielęciny w jasnych kremowych sosach i domowych makaronów.
Może jeszcze dojrzewać przez kolejne 5 lat.

Schloss Vollrads Riesling Spätlese
Skład: 100% Riesling.
Pochodzenie: Rheingau.
Bogate, pełne wino z akcentami aromatów brzoskwini i cytrusów. Absolutnie perfekcyjna równowaga ekstraktu, owocu i kwasowości. Idealne wino na aperitif, doskonałe do dziczyzny ze świeżymi grzybami.
Jest już doskonałe teraz ale może być przechowywane przez 10-15 lat

Groebe Gewürztraminer Spätlese
Skład: 100% Gewürztraminer.
Pochodzenie: Rheinhessen.
Doskonałe wino. Dobrze zbudowane i zrównoważone kwasowością. Oferuje aromaty ananasa i brzoskwini z akcentami pigwy.
Doskonała gęstość i długi posmak sprawiają nam sympatyczną niespodziankę.

Groebe Riesling Spätlese 1994
Skład: 100% Riesling.
Pochodzenie: Rheinhessen.
W pełni dojrzały Riesling, który ukazuje piękno tego szczepu. W ustach wciąż żwawe i pięknie zbudowane.
Podawać do kaczki w pomarańczach, ryb i dojrzałych serów.

Schmitt Söhne Beerenauslese
Pochodzenie: Rheinhessen.
Cudnie owocowe wino z akcentami winogron, brzoskwini i owoców tropikalnych. W ustach krągłe, upojnie słodkie i niezwykle przyjemne.
Podawać schłodzone do temperatury 6-8°C do deserów, lodów czy owoców.

Ilbesheimer Beerenauslese
Pochodzenie: Pfalz.
Bogate deserowe wino z akcentami kandyzowanych owoców. Jest wspaniale zrównoważone, długie i wykwintne.
Podawać schłodzone do temperatury 6-8°C do deserów, lodów czy owoców.

Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett
Skład: 100% Riesling.
Pochodzenie: Mosel-Saar-Ruwer.
Wino jest bardzo świeże z łagodnymi aromatami owocowymi. W ustach odnajdziemy żwawą kwasowość oraz gładki, dobrze zrównoważony koniec.
Podawać w temperaturze 8-10°C do serów, sałatek i delikatnych potraw.

Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese
Skład: 100% Riesling.
Pochodzenie: Mosel-Saar-Ruwer.
To wino produkowane jest z ręcznie przebranych kiści przejrzałych winogron. Okazuje intensywny owocowy charakter i szlachetną słodkość by przejść w soczysty i długi koniec.
Podawać w temperaturze 8-10°C do delikatnych serów, owoców i deserów.

Deer Mountain Riesling
Skład: 100% Riesling.
Pochodzenie: Pfalz.
Bogate aromaty owocowe są wstępem do pełnego bukietu z akcentami moreli. W ustach odnajdziemy świeżą, dobrze zharmonizowaną kwasowość i wytrawny koniec.
Podawać w temperaturze 8-10°C do sałatek i drobiu.

Schmitt Söhne Pinot Grigio
Skład: 100% Pinot Grigio.
Pochodzenie: Rheinhessen.
Ciekawe aromaty skupione wokół owoców i kwiatów z delikatnym akcentem miodu i migdałów. W ustach owocowe, przyjemnie krągłe z wytrawną końcówką.
Podawać w temperaturze 10-12°C do ryb, drobiu i makaronów.

http://www.wineonline.pl/

 

7 comments for “Niemcy  kraj i wina.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *