Składniki:
- 30 dkg filet z kurczaka
- 4 plastry ananasa konserwowego
- kilka szparagów lub fasolki szparagowej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- olej
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyte i wysuszone mięso pokroić w plastry grubości plastrów ananasa, obsypać mąką ziemniaczaną, polać sosem sojowym, odstawić na pół godziny. Szparagi blanszować we wrzątku, pokroić na 2, 3 części. Plastry ananasów przekroić na połowę. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć wyjętego z marynaty kurczaka na złoty kolor, przełożyć do rondla, podlać bulionem, poddusić. Gdy mięso będzie miękkie dodać ananasy i szparagi, chwilę razem poddusić, przyprawić.
Przepis nadesłano na konkurs Mistrzx3 autor: dominikab