Składniki:
-
- 30g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 100 ml ciepłej wody (odpowiada 100 g )
- 1 jajo
- 300 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju
- zioła ( przyprawa kuchni włoskiej )lub dowolna przyprawa do pizzy
- 100 ml przecieru pomidorowego
- 50 ml ketchupu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki cukru
- 200g sera żółtego
- pieczarki pokrojone w plastry
- 6 plastrów boczku .pomidor
- 15 plasterków kiełbasy wiejskiej
- papryka
- oregano
- oliwki z oliwek(niekoniecznie)
Sposób przyrządzenia:
Przygotować sos: składniki wymieszać w kubeczku. Drożdże rozrobić z cukrem. Do tego dodać pozostałe składniki w takiej kolejności jak podano wyżej. Wyrobić masę, ciasto przełożyć do 30 cm tortownicy, posmarować sosem a następnie posypać startym serem. Na całość położyć partiami w/w dodatki, posypać oregano. Piec w temp.200st.C.
1 comment for “Pizza rozmaitości”