Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- ½ kostki masła
- 1 żółtko
- łyżka zimnej wody
- sól, pieprz
- tłuszcz do posmarowania formy
Nadzienie:
- 2 ziemniaki
- 4 pomidory
- czarne oliwki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 15 dkg sera moczarella
- 1 ząbek czosnku
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w plastry. Ser rozdrobnić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić. Wszystkie składniki skropić oliwą, przyprawić solą i pieprzem.
Mąkę przesiać. Z mąki, masła, żółtka, przypraw i wody szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, owinąć folią aluminiową i schłodzić w lodówce. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć w kilku miejscach widelcem i podpiekać 10 minut piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Na podpieczonym spodzie rozłożyć równomiernie farsz. Piec 25 minut. Podawać na ciepło lub na zimno.