Skład:
- 1 kg polędwicy z dzika
- sok z cytryny
- 1 ½ szklanki domowego, czerwonego wytrawnego wina
- listek laurowy
- po kilkanaście ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca
- cynamon
- kilka goździków
- 3 ząbki czosnku
- 3 cebule
- 10dkg suszonych śliwek
- 1 łyżka smalcu
- sól, pieprz
- cukier
Sposób wykonania:
Zagotować wino z przyprawami i ostudzić. Polędwice oczyścić z żył i powięzi, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, ułożyć w misce, zalać zaprawa z wina, przykryć i postawić w zimnej spiżarce lub lodówce na 2-3 dni. Wyjąć z zalewy o osuszyć. Obrumienić na smalcu, przełożyć do rondla, obłożyć pokrojoną w plastry cebulą oraz namoczonymi i wydrylowanymi śliwkami i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, podlewając zaprawą.
Gotową mięso wyjąć, pokroić skośnie w porcje, ułożyć na półmisku, polać przetartym sosem i ozdobić cząstkami cytryny, ogórkami i zielonymi listkami. Podawać z dodatkiem ziemniaków puree lub duszonych i sałatą z czerwonej kapusty.
1 comment for “Polędwica z dzika”