Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Polędwica z dzika

Skład:

  • 1 kg polędwicy z dzika
  • sok z cytryny
  • 1 ½ szklanki domowego, czerwonego wytrawnego wina
  • listek laurowy
  • po kilkanaście ziaren ziela angielskiego, pieprzu i jałowca
  • cynamon
  • kilka goździków
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cebule
  • 10dkg suszonych śliwek
  • 1 łyżka smalcu
  • sól, pieprz
  • cukier

Sposób wykonania:
Zagotować wino z przyprawami i ostudzić. Polędwice oczyścić z żył i powięzi, natrzeć czosnkiem roztartym z solą, ułożyć w misce, zalać zaprawa z wina, przykryć i postawić w zimnej spiżarce lub lodówce na 2-3 dni. Wyjąć z zalewy o osuszyć. Obrumienić na smalcu, przełożyć do rondla, obłożyć pokrojoną w plastry cebulą oraz namoczonymi i wydrylowanymi  śliwkami i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, podlewając zaprawą.

 

Gotową mięso wyjąć, pokroić skośnie w porcje, ułożyć na półmisku, polać przetartym sosem i ozdobić cząstkami cytryny, ogórkami i zielonymi listkami. Podawać z dodatkiem ziemniaków puree lub duszonych i sałatą z czerwonej kapusty.

 

 

1 comment for “Polędwica z dzika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *