Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Piersi z kurczaka z borowikami

Składniki:

    • 450 g borowików (mogą być mrożone)
    • 2 piersi z kurczaka
    • masło
    • 1 cebula
    • 100 ml białego wina
    • mąka
    • tymianek
    • twardy żółty ser
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Borowiki rozmrozić, pokroić na plasterki. Piersi kurczaka przekroić, uformować cztery kotlety. Cebulę zemleć, podsmażyć na łyżce masła. Dodać grzyby, odrobinę posolić i dusić 10 min. Wlać wino, dusić, aż wyparuje cały płyn. Piersi kurczaka obtoczyć w mące, posypać solą i pieprzem, krótko obsmażyć na dużym ogniu z odrobiną masła. Gdy się zrumienią, dodać grzyby, przyprawić tymiankiem, posypać tartym serem. Kotlety przełożyć na talerz, obłożyć grzybami. Podawać od razu. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *