Składniki:
- 50 dkg wołowiny bez kości lub polędwicy wołowej
- 2 łyżki oliwy
- 3 łyżki ketchupu
- 4 jaja
- tłuszcz
- 10 dkg żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zemleć, połączyć z oliwą i ketchupem, doprawić. Następnie uformować okrągłe befsztyki grubości 2 cm włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, usmażyć z obu stron tak by mięso wewnątrz było różowe. Jaja umyć, wybić ze skorupek na dołkownicę wysmarowaną tłuszczem, podsmażyć, ułożyć na befsztykach, posypać startym serem i zapiec w gorącym piekarniku roztapiając tylko ser, podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Uwaga: Jajko i ser można zastąpić cebulką.
1 comment for “Befsztyk po polsku”