Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Befsztyk po polsku

 

Składniki:

  • 50 dkg wołowiny bez kości lub polędwicy wołowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki ketchupu
  • 4 jaja
  • tłuszcz
  • 10 dkg żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, zemleć, połączyć z oliwą i ketchupem, doprawić. Następnie uformować okrągłe befsztyki grubości 2 cm włożyć na silnie rozgrzany tłuszcz, usmażyć z obu stron tak by mięso wewnątrz było różowe. Jaja umyć, wybić ze skorupek na dołkownicę wysmarowaną tłuszczem, podsmażyć, ułożyć na befsztykach, posypać startym serem i zapiec w gorącym piekarniku roztapiając tylko ser, podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Uwaga: Jajko i ser można zastąpić cebulką.

1 comment for “Befsztyk po polsku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *