Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak diabelski w potrawce

Składniki:

    • 1 duży kurczak (1,7 kg)
    • 100 g masła
    • 4 łyżki oliwy lub oleju
    • 6 łyżek koncentratu pomidorowego
    • 1,5 szklanki jasnego piwa
    • 3 cebule
    • 1,5 łyżki octu winnego
    • 3 łyżki śmietany
    • kilka ziarnek pieprzu
    • sól
    • świeżo zmielony pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Sprawionego kurczaka pokrajać na kawałki, obsmażyć na gorącym tłuszczu (olej + masło), posolić, posypać pieprzem. Dodać posiekaną drobno cebulę i ziarnka pieprzu. Skropić wodą i dusić ok. 15 minut pod przykryciem, na bardzo wolnym ogniu. Po tym czasie dodać piwo z rozpuszczonym w nim koncentratem pomidorowym oraz ocet. W dalszym ciągu dusić do miękkości (25-30 minut). Doprawić śmietanką. Kawałki kurczaka ułożyć na półmisku i polać sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *