Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety wieprzowe na dziko z jabłkami

Składniki:

    • 8 kotletów wieprzowych z kością
    • 50 g słoniny
    • sól, pieprz
    • 2 jabłka
    • 1 łyżka margaryny
    • 1 łyżka soku lub wina jabłkowego
    • 1  łyżka smalcu  


    Sposób przyrządzenia:
    Słoninę pokroić w paski, potem w słupki. Kotlety umyć, osuszyć. Lekko rozbić tłuczkiem. W mięsie zrobić dziurki, włożyć w nic słupki słoniny. Kotlety natrzeć solą i pieprzem. Jabłka umyć, osuszyć, przekroić, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w cząstki, a następnie na mniejsze kawałki. Margarynę rozgrzać, podsmażyć jabłka. Zalać sokiem lub winem i odstawić. Smalec rozgrzać na dużej patelni, obsmażyć kotlety z obu stron. Zmniejszyć ogień, smażyć kotlety po 5-7 min z każdej strony. Przykryć, na 2-3 min odstawić z ognia. Mięso wyłożyć na półmisek. Jabłka podgrzać w tłuszczu z mięsa, ułożyć obok kotletów. Polać masłem jałowcowym. Podawać z ziemniakami, brukselką i czerwonym winem.

1 comment for “Kotlety wieprzowe na dziko z jabłkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *