Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wielkanocny schab na zimno w pomidorowej skórce

Składniki:

    • 2 kg schab
    • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 4 ząbki czosnku
    • 1 łyżeczka masła
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    • 1 łyżka ziaren sezamu
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso obrać z błon, umyć, osuszyć. Czosnek obrać, zmiażdżyć w prasce, wymieszać s Olą i pieprzem i tą pastą natrzeć starannie mięso. Zawinąć w filię i pozostawić na noc w lodówce. Na patelni rozgrzać łyżeczkę masła i skarmelizować na nim koncentrat pomidorowy, wystudzić. Przełożyć do kubka, dodać oliwę, mąkę ziemniaczaną, szczyptę soli i taką ilością pieprzu aby było pikantne, zmiksować. Mieszaniną tą starannie natrzeć schab, obsypać ziarnami sezamu. Piekarnik nagrzać do temperatury 250 stopni piec 10 minut, a następnie obniżyć do 170 , podlać kilkoma łyżkami wody i dopiec polewając powstałym sosem. Podawać na udekorowanym półmisku.

    Uwaga: koncentrat pomidorowy można zastąpić keczupem ale wtedy odpowiednio zmniejszamy ilość oliwy i przypraw. Możemy podawać też jako danie gorące.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *