Składniki:
- 1 kg wieprzowiny na pieczeń
- 2 kwaśne jabłka
- ½ szklanki wywary mięsnego
- ¾ szklanki śmietany
- 1 łyżka masła
- łyżka oleju
- 1/2 łyżki mąki
- 1 łyżka tartego chrzanu
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz, tymianek, gorczyca
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, osuszyć. Sos sojowy wymieszać z pozostałymi przyprawami, natrzeć nimi mięso. Zawinąć w folię odłożyć na noc do lodówki. W odpowiednio dużym naczyniu ułożyć mięso, skropić woda i olejem, upiec w piekarniku. W międzyczasie przygotować sos jabłkowy. Jabłka upiec w piekarniku, miękkie przetrzeć przez sito. Na maśle zrobić z mąki białą zasmażkę, dodać przetarte jabłko, tarty chrzan, chwile razem poddusić. Dodać wywar mięsny. Cały czas mieszając dodawać powoli śmietanę, przyprawić, podgrzewać nie dopuszczając do wrzenia. Miękkie mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem. Resztę sosu podać w sosjerce. Półmisek udekorować. Podawać z ziemniakami piure, frytkami lub ryżem.