Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Pieczeń wieprzowa w sosie jabłkowym

Składniki:

    • 1 kg wieprzowiny na pieczeń
    • 2 kwaśne jabłka
    • ½ szklanki wywary mięsnego
    • ¾ szklanki śmietany
    • 1 łyżka masła
    • łyżka oleju
    • 1/2 łyżki mąki
    • 1 łyżka tartego chrzanu
    • 1 łyżka sosu sojowego
    • sól, pieprz, tymianek, gorczyca


    Sposób przyrządzenia:
    Mięso umyć, osuszyć. Sos sojowy wymieszać z pozostałymi przyprawami, natrzeć nimi mięso. Zawinąć w folię odłożyć na noc do lodówki. W odpowiednio dużym naczyniu ułożyć mięso, skropić woda i olejem, upiec w piekarniku. W międzyczasie przygotować sos jabłkowy. Jabłka upiec w piekarniku, miękkie przetrzeć przez sito. Na maśle zrobić z mąki białą zasmażkę, dodać przetarte jabłko, tarty chrzan, chwile razem poddusić. Dodać wywar mięsny.  Cały czas mieszając dodawać powoli śmietanę, przyprawić, podgrzewać nie dopuszczając do wrzenia. Miękkie mięso pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, polać sosem. Resztę sosu podać w sosjerce.  Półmisek udekorować. Podawać z ziemniakami piure, frytkami lub ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *