Składniki:
- 1 kg schabu środkowego bez kości
- boczek wędzony w plastrach
- 1/2 szklanki bulionu
- 2 łyżki mąki
- cebula
- 4 ząbki czosnku
- 5 łyżek białej tartej bułki
- 2 łyżki dobrego masła
- 1 jajko
- natka pietruszki
- listek laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- po 2 ziemniaki na osobę
- 1 duży brokuł
- 1 łyżka śmietany
- 2 łyżki masła
- kminek
- ½ cebuli
Dodatki:
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, wysuszyć, oprószyć solą, pieprzem i łyżką mąki. Olej rozgrzać w dużym rondlu, włożyć mięso, obsmażyć ze wszystkich stron, wlać bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie, dusić na małym ogniu do miękkości.
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem kminku i połową cebuli. Brokuł ugotować tak aby był chrupki.
Sporządzić farsz: cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na tłuszczu, gdy przestygnie, dokładnie wymieszać ją z tartą bułką, posiekaną natką pietruszki, posiekanym drobno czosnek, jajkiem i masłem.
Miękki schab wyjąć, porcjować w cienkie podwójne płaty, nie przecinając do końca. Miedzy dwa płaty mięsa nałożyć farsz i plaster boczku odpowiedniej wielkości. Ułożyć na brytfannie, opruszyć majerankiem, piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10 – 15 minut, polać powstałym sosem.
Z ziemniaków odlać wodę, dodać śmietanę i masło, utłuc tłuczkiem do ziemniaków w ten sposób aby były puszyste. Brokuł podzielić na różyczki.
Mięso podzielić na odpowiednio duże porcje (kazda z farszem i plastrem boczku), ułożyć na talerzy razem z puree ziemniaczanym i różyczkami brokuł na które kładziemy odrobinę masła.