Składniki:
- 2 parówki na osobę
- 1 duży pomidor
- 20 dkg chudego wędzonego boczku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 posiekana czerwona cebula
- 1 roztarty ząbek czosnku
- 1 posiekana papryczka chili
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- sól, czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę, czosnek, papryczkę obrać, pokroić, przesmażyć na dużej patelni na łyżce oliwy. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, podzielić na ósemki i wraz z koncentratem pomidorowym dodać na patelnie, poddusić razem. Fasole z puszki opłukać na durszlaku, dodać do duszącego się sosu, przyprawić, wymieszać, chwilę jeszcze poddusić, odstawić w ciepłe miejsce. Parówki obrać z osłonek, podzielić na 2 lub 3 części, boczek pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać boczek, przyrumienić następnie dodać pokrojone parówki, chwilę razem podsmażyć. Na talerz nałożyć fasolkę w sosie, wyłożyć obsączone z tłuszczu parówki i boczek, udekorować zieleniną. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub pieczywem.