Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Czerwona fasola z parówkami i boczkiem

Składniki:

    • 2 parówki na osobę
    • 1 duży pomidor
    • 20 dkg chudego wędzonego boczku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 posiekana czerwona cebula
    • 1 roztarty ząbek czosnku
    • 1 posiekana papryczka chili
    • 1 puszka czerwonej fasoli 
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    • sól, czarny pieprz


    Sposób przygotowania:

    Cebulę, czosnek, papryczkę obrać, pokroić, przesmażyć na dużej patelni na łyżce oliwy. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, podzielić na ósemki i wraz z koncentratem pomidorowym  dodać na patelnie, poddusić razem. Fasole z puszki opłukać na durszlaku, dodać do duszącego się sosu, przyprawić, wymieszać, chwilę jeszcze poddusić, odstawić w ciepłe miejsce. Parówki obrać z osłonek, podzielić na 2 lub 3 części, boczek pokroić w słupki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać boczek, przyrumienić następnie dodać pokrojone parówki, chwilę razem podsmażyć. Na talerz nałożyć fasolkę w sosie, wyłożyć obsączone z tłuszczu parówki i boczek, udekorować zieleniną. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub pieczywem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *