Składniki:
- 3 jajka
- łyżka śmietany
- łyżka mąki
- szczypta soli
Farsz:
- 15 dkg resztki pieczeni wieprzowej, wołowej itp.
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka śmietany
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka masła
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Rozpoczynamy od przygotowania farszu. Cebulę i czosnek obieramy, lekko podsmażamy na łyżeczce masła, dodajemy pokrojone w paski resztki pieczeni, natkę pietruszki, dusimy przez kilka minut, następnie przyprawiamy i dodajemy śmietanę, mieszamy, chwilę razem dusimy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Pora na zasadniczą cześć omletu. Jajka dokładnie umyć gorącą wodą. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka mieszamy z pozostałymi składnikami, a następnie dodać do ubitych białek. Wymieszać i smaż na rozgrzanym oleju (łyżeczka). Gdy omlet jest niemal całkiem dosmażony, rozkładamy na jego powierzchni farsz. Delikatnie podważamy jedną część omletu za pomocą szerokiej łopatki i składamy na połowę. Dociskamy łopatką przez chwilę obie części, aby połączyły się ze sobą. Delikatnie zsuwamy na talerz.