Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Omlet z pieczenią pychotka

Składniki:

  • 3 jajka
  • łyżka śmietany
  • łyżka mąki
  • szczypta soli

Farsz:

  • 15 dkg resztki pieczeni wieprzowej, wołowej itp.
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka śmietany
  • łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka masła
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Rozpoczynamy od przygotowania farszu. Cebulę i czosnek obieramy, lekko podsmażamy na łyżeczce masła, dodajemy pokrojone w paski resztki pieczeni, natkę pietruszki, dusimy przez kilka minut, następnie przyprawiamy i dodajemy śmietanę, mieszamy, chwilę razem dusimy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Pora na zasadniczą cześć omletu. Jajka dokładnie umyć gorącą wodą. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno. Żółtka mieszamy  z pozostałymi składnikami, a następnie dodać do ubitych białek. Wymieszać i smaż na rozgrzanym oleju (łyżeczka). Gdy omlet jest niemal całkiem dosmażony, rozkładamy na jego powierzchni farsz. Delikatnie podważamy jedną część omletu za pomocą szerokiej łopatki i składamy na połowę. Dociskamy łopatką przez chwilę obie części, aby połączyły się ze sobą. Delikatnie zsuwamy na talerz.  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *