Składniki:
• 35 dag spaghetti
• 20 dag pomidorków koktajlowych
• 2 marchewki
• 15 dag mrożonego groszku
• 25 dag wędzonej pieczonej wieprzowiny
• 20 dag sera ementaler
• 1 pęczek natki pietruszki
• 4 łyżki octu z czerwonego wina
• 1 łyżeczka musztardy
• 8 łyżek oleju roślinnego
• sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Spaghetti połamać, ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimą wodą i dokładnie osączyć.Pomidorki opłukać i pokroić w cząstki.
Marchewki obrać, umyć i pokroić w kostkę.Groszek dusić około 5 minut w małej ilości wody i osączyć.Mięso i ser pokroić w paski.
Pietruszkę opłukać i osuszyć, listki oderwać od gałązek.Ocet wymieszać z musztardą, solą i pieprzem.Cienką strużką wlewać olej, stale mieszając.Sos wymieszać przygotowanymi składnikami.
Sałatkę odstawić na około 60 minut.