Składniki:
- 1 kg mięsa mielonego
- 1 kg pieczarek
- 1/2 kg cebul
- 1 l oleju
- 4 jajka
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 mała puszka przecieru pomidorowego
- 1 mały słoiczek ketchupu
Produkty Kamis:
- przyprawa do mięsa mielonego Kamis – do smaku
- pieprz czarny Kamis – do smaku
- warzywko Kamis
Sposób przygotowania:
Z mielonego mięsa, jajek, bułki tartej wyrobić masę, dodać wody i mąki ziemniaczanej oraz przyprawę do mięsa mielonego Kamis. Z tak przygotowanej masy uformować małe kotleciki i usmażyć na oleju. Cebulę pokroić w kostkę, lekko podsmażyć(zeszklić), włożyć do garnka, dodać opłukane i pokrojone pieczarki, podgotować około 15 minut z małą ilością wody. Dodać wcześniej usmażone klopsiki, warzywko Kamis, przecier pomidorowy, ketchup, pieprz Kamis do smaku. Podawać ze świerzym pieczywem.
Przepis nadesłany na konkurs Kamis. Autor: Dariusz Przybył