Składniki:
- 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben’s
- 1 duży pomidor
- 6 średnich pieczarek
- 1 cebula biała
- 2 plastry salami
- ½ kg kiełbasy wiejskiej
- ½ kostki rosołowej Knorr
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- 1 łyżka stołowa papryki słodkiej mielonej
- szczypta oregano
- 20 dag sera mozzarella
- 5 dag sera morskiego lub królewskiego
- 75 ml czerwonego wina wytrawnego
- sok z cytryny
- olej kujawski
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
W niewielkim garnku gotujemy 2 szklanki wody. Gdy zacznie bulgotać, dodajemy ½ kostki rosołowej Knorra. Mieszamy. Gdy się rozpuści, wsypujemy ryż i mieszamy. Zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem na 12 minut. Pieczarki myjemy i obieramy, a nastepnie kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni podgrzewamy olej i wsypujemy pieczarki. Dusimy pod przykryciem ok. 7 minut. Następnie odkrywamy i wrzucamy cebulę. Mieszamy i na małym ogniu dusimy pod przykryciem 4 minuty. Kiełbasę kroimy w kosteczkę. Dodajemy do pieczarek z cebulą i mieszamy na średnim ogniu, aż się zarumieni kiełbasa. Następnie wsypujemy słodką paprykę, oregano i pieprz. Mieszamy od czasu do czasu bez przykrycia przez 5 minut. Dodajemy wino i sok z cytryny, a następnie zostawiamy pod przykryciem na kolejne 5 minut. W międzyczasie do ryżu dodajemy obranego uprzednio ze skórki pomidora (bez ziaren) dorbno pokrojonego i mieszamy. Zostawiamy na małym ogniu pod przykryciem na 5 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy z ognia i odlewamy resztkę wody, jaka została. Kiedy wszystko mamy gotowe, bierzemy kamionkową formę (najlepiej prostokątną), smarujemy ją oliwą z oliwek i wykladamy ryż z pomidorami, aby równomiernie go rozłożyć. Na wierzch wykładamy pieczarki z cebulą i papryką (jeżeli zostało trochę oleju i wina, to odcedzać). Na wierzchu ucieramy sery mozzarellę i królewski. Całość wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C na najnższy poziom. Pieczemy 15 minut. Podawać gorące. Do przybrania można użyć listka bazylii lub natkę pietruszki.
SMACZNEGO!!!